piekarnicze > Aktualności

A A A

Dobry sprzęt gastronomiczny - nieoceniona pomoc każdego kucharza

03.09.2015

 

Dobry sprzęt w gastronomii jest podstawą dobrej kuchni. W lokalach gastronomicznych liczy się szybkość i precyzja przygotowywania posiłków. Złej jakości sprzęt, bądź też brak określonych urządzeń, mogą spowodować znaczne utrudnienia i opóźnienia w pracy. W takich sytuacjach kucharz traci cenny czas na czynności, które mogłyby zostać wykonane mechanicznie. Kluczem do sukcesu lokalu jest odpowiednie wyposażenie gastronomii.

 

Dobry sprzęt podstawą pracy

 

Sprzęt gastronomiczny, który w prywatnych domach wydaje się zbędny, za to lokale gastronomiczne nie mogą się bez niego obyć, jest z całą pewnością kruszarka do lodu. Jak sama nazwa wskazuje, kruszarka ma służyć do kruszenia większych partii lodu w jak najkrótszym czasie. Kruszarka jest niezbędna w barach, gdzie często podawane są koktajle na kruszonym lodzie. Elektryczne urządzenie w ciągu kilku chwil zapewni lód do przygotowania kilkunastu drinków. Kruszarka do lodu znajduje zastosowanie w kuchni, gdzie kruszony lód jest składnikiem wielu potraw i deserów. Często pełni on również funkcje ozdobne, służy do chłodzenia potraw.

 

Na rynku dostępnych jest wiele różnego rodzaju kruszarek do lodu. Wybór konkretnego modelu zależy od potrzeb kuchni. Dostępne są kruszarki wymagające obsługi ręcznej, bardziej popularne są jednak kruszarki elektryczne. Znaczny jest również przedział cenowy tego typu urządzeń, który waha się od kilkuset, do kilku tysięcy złotych. Ceny zależą od wagi, gabarytów urządzenia, jego mocy przerobowej. Odpowiedni wybór zależy od wielkości lokalu i jego zapotrzebowań. Pełny asortyment kruszarek można znaleźć: http://www.gastrro.pl/category/bar-kruszarki-do-lodu.

 

Cyrkulator do gotowania - niezbędny w nowoczesnej kuchni

 

Cyrkulator do gotowania jest mniej znanym urządzeniem. Służy do gotowania w niskich temperaturach w próżni. Potrawy przeznaczone do gotowania w niskiej temperaturze pakuje się w woreczki próżniowe i zanurza w kąpieli wodnej na określony czas. Dzięki użyciu tego sprzętu, można bez problemu wybrać dokładną, stałą temperaturę gotowania potraw. Taka metoda przygotowywania posiłków w terminologii gastronomicznej nazywana jest sous vide, czyli gotowanie w wodzie poniżej temperatury wrzenia. Jest ona promowana przez wielu wybitnych kucharzy.

 

Sam sprzęt gastronomiczny jest dość drogi. Cyrkulatory do gotowania w próżni można kupić za kilka, lub nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych. Wybór odpowiedniego modelu zależy od potrzeb lokalu gastronomicznego. Ze względu na niepowtarzalne walory smakowe potraw przygotowywanych w ten sposób, jak i na fakt, że ta metoda gotowania umożliwia zachowanie właściwości odżywczych wszystkich potraw, warto, żeby cyrkulator znalazł się na wyposażeniu każdej szanującej się kuchni.

Komentarze (0)

Jeżeli chcesz podzielić się z Czytelnikami swoją opinią na ten temat, możesz wziąć udział w dyskusji. Komentarz pojawi się po weryfikacji przez nasz zespół redakcyjny.

ostatnio dodane firmy

Eurometal Sp. z o.o.

Eurometal Sp. z o.o. Już 25 letnia obecność na rynku obrabiarek do metali świadczy...

Arche Sp. zo.o.

Działalność firmy to nie tylko budowa domów, apartamentów, mieszkań, hoteli czy...

DREWTRAK Usługi Tartaczne Łukasz Pulkowski

Firma DREWTRAK zajmuje się produkcją wyrobów tartacznych oraz...

Hurtownia narzędzi REAKTOR

Jesteśmy firmą zajmującą się sprzedażą oraz doradztwem w zakresie narzędzi,...

dodaj swoją firmę

ostatnio dodane oferty

Wibromłot OVR 40S na koparkę

Fabrycznie nowy wibromłot OVR 40S wysokiej częstotliwości w komplecie z uniwersalnym...

Wibromłot OVR 20S na koparkę

Fabrycznie nowy wibromłot OVR 20S wysokiej częstotliwości w komplecie z uniwersalnym...

Wibromłot OVR 60S na koparkę

Fabrycznie nowy wibromłot OVR 60S wysokiej częstotliwości w komplecie z uniwersalnym...

Wibromłot OVR 80S na koparkę

Fabrycznie nowy wibromłot OVR 80S wysokiej częstotliwości w komplecie z uniwersalnym...

dodaj swoją ofertę